Faliújság

Mikos Ákos blogja

Miért kellene bloggal kezdenie mindenkinek?

Te mivel kezdted? És, ha csak szándékozol elkezdeni, akkor ugye bloggal kezded?

 

Forrás: 

Néhány évvel ezelőtt a jubileumi 646. blogposztomat írom éppen. Akkor, amikor ez született már másfél éve kezdtem bele komolyabban a blogolásba és akkor a podcastek mellett ez is fókusz volt.
Mostanra letettem a garast a podcastek mellé. 

Miért blogokkal kezdtem?
Akkoriban az, hogy én egy blog írásába kezdjek a rádiózás mellett - és azt nélkülözve, amikor Krakkóban tanultam - egyfajta terápia volt. Emellett egy tudatos lépés, mert tudtam, hogy szeretek írni.
Azóta egy percet sem bánok még úgy sem, hogy sokan szuszogtak kéjes szavakat a fülembe:

Videóval többre mennél!

Lehet megélted már Te is azt az érzést, hogy tudod, hogy valamit csinálnál, de nem tudod hol.
Persze nehezen hiszem, hogy morzsinkálod a kezedet otthon és ezen pörögsz a sötétben egy babzsák fotelen.  

Pedig igazából könnyű a döntés:

egy jó tartalmi alapokon nyugvó hobbynak/vállalkozásnak egy blogra kell épülnie!

Máris elmondom miért!

Ebből fakad minden

Természetesen mielőtt jobban belemegyünk azt azért szögezzük le, hogy vannak a videózásnak a szerelmesei, vannak, akik az audió tartalomba szerettek bele - Helló Magyar Podcasterek! - és vannak bőven az Instagram Dio parfümös outfitben burjánzó #mutimiteszel világában elmélyülni szeretők.

Azonban mindegyiknél látni kell, hogy tulajdonképpen egy blog valósul meg. A videósok egy videóblogot készítenek, a podcasterek egy audióblogot, míg az Instagramerek egy mikroblogot - de a legizgalmasabb ez utóbbi felületben, hogy már régen többre képes ettől.
Hogy ezeket jól elkészítsd így, vagy úgy egy írásos alapot kell képezni hozzá: kell egy forgatókönyv, esetleg egy többlépéses stratégia, amelyet úgyis lejegyzel magadnak.
Ráadásul itt csatlakozik be a következő pontunk...

Átláthatóbb

Sőt, azt is mondanám, hogy kézzelfoghatóbb! Neked is, és a téged követőknek is...
Neked azért, mert látod mindig magad előtt a mérföldköveidet. Az irántad és a tartalmad iránt érdeklődőknek pedig azért, mert szinte minden élethelyzetben biztonságosan tudnak bele-bele kapni az érzésbe, amit adsz.

Most minden a videónak áll, de egy munkahelyen, egy kormányhivatalban történő sorbanülésnél, amikor éppen az őstermelőidet váltod ki jobb egy blogba beleolvasni, mint elindítani egy videót. 
Ráadásul egy blog bejegyzés félbehagyása nem okoz olyan nyomást, mint egy videó befejezetlensége.
Visszatérve Rád pedig elmondható, hogy könnyebb nyomon követned a fejlődésed, a gondolataid. 
...az írás megmarad, ugye...

Csiszolják a gondolataidat

Amíg leülsz, amíg kigondolod, amíg anyagot gyűjtesz és amíg megírod, majd amíg visszolvasod több millió gondolat és gondolatfoszlány kergetőzik a fejedben, amelyek ütközésekor egyrészt kiszakadsz a valóságból és flow-ba kerülsz, másrészt ezek ütközése tökéletesen simára csiszolja az eredeti, Nagy Gondolatot.
Mint valami brill gyémánt keletkezése. 
Sokkal kiforrottabb valami születik. Ebből aztán lehet építkezni a vlogon, a podcastben, ráhúzni egy Instagram posztot!

Jó alapanyag

A már jó ideje vezetett blogok felhatalmaznak téged egy terület szakértői státuszával, vagy megteremtik ennek lehetőségét. Főleg, ha ezt egy szuper réstémában tudod megvalósítani.
Ebből aztán bármi lehet, növelve a közösségedet és növelve az élményt, amit nyújtasz.
Egy jól megírt és vezetett blogból a legkönnyebben lehet

  • vlog
  • podcast
  • Instagram
  • Facebook csoport és/vagy -oldal
  • könyv
  • előadások sorozata
  • webinárium

Persze ezek visszafelé is működnek, azaz könyvből is lehet könnyen blog, de vlogból már ritkábban indítanak blogot, mert például ugyanazt a tartalmat senkinek sincs nagy kedve bepötyögni.

Merj egy idő után, saját és a közösséged fejlődésére több platformon is megjelenni!

Arra viszont nem bíztatlak, hogy mindenhová dettó ugyanazt a tartalmat vidd! Vannak kifejezetten örökzöld és mérföldkőnek számító csodálatos kontentek, - ezekkel később még más bejegyzésben foglalkozunk - amelyek annyira egyedire és szuperhasznosra sikeredtek, hogy jó megmutatni más felületen is, de arra törekedj alapvetően, hogy szinergiában egymással, a felületek tartalma kiegészítse egymást! 

Magabiztossá tesz

Az írás olvasással kezdődik, az alkotás pedig írással!

Ez alatt értsd azt, hogy amíg egy vlog indításához sok-sok kütyü és a nemzetközi hadronütköztető összes technikája is kellhet - a podcasthez pedig ettől egy fokkal kevesebb -, addig egy blog elindításához te kellesz és egy klaviatúra...mondjuk az legyen bedugva egy számítógépbe lehetőleg.
Ez nem egyenlő az igénytelenséggel, hanem azzal a ténnyel, hogy sokszor a rengeteg kütyü és azok összekötő kábeleinek beszerzése gátol meg attól, hogy elkészüljön a tartalmad, úgy, hogy a sikered titka egyrészt az ismereteid széles köre (=olvasottság) és az a pillanat, amikor leülsz és alkotsz (=írás).

Írj, és máris lesz tartalmad!

És ha rákaptál az ízére, jöhet a következő lépcsőfok.
Beszélj...

microphone-2170045_960_720.jpg

Forrás:florantevaldez by pixaby

És még valami...
Félre ne érts, ez nem KELL kérdése!
Soha nem szeretnélek befolyásolni. Az elmúlt majd' két év blogolás, a több mint 600 blogposzt és a sok-sok konzultáció/beszélgetés a bloggerekkel, tartalomgyártókkal csak tippeket és ötleteket mondatnak ki velem.
Ezeket, ha megfogadod, vagy sokkal inkább megfontolod, akkor nagyon megtisztelsz, sőt örömet okozol, de egyébként úgyis az a legjobb, ahogy csinálod.

A saját utadat bejárva fogod megismerni azt a "tájat", amin éldegelni,de főleg alkotni fogsz a jövőben.

Aztán, ha megírod, hogy ezek hogyan sikerülnek, akkor szívesen veszem, sőt talán azt is mondhatom, hogy vesszük, ha pedig erről néha diskurálnál is szeretnél, akkor szívesen várunk a Blogger Műhely csoportjába.
Semmi önfényezés, csak "szakmai" kérdéseket dobunk be és beszélgetünk róla, valamint segítő anyagokat osztunk meg egymással.
Olyan, mint egy hippi blog-kommuna, csak ritkán neveljük egymás gyerekét betépve :)  

koszonom_2.jpg

Ha konzultálva, vagy bárhogy tudok segíteni Neked, akkor keress a fentebb említett csoportban, vagy EZEN az email címen.
Ha követsz azt megköszönöm, és ha néznél néhány régebbi - és terveim szerint egyre több új videót - akkor azt ITT teheted meg.
Beszámolók szerint egy igazi spirituális utazás...se:)

Isten áldjon!

Ákos

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ez szólt miközben írtam:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://akosmikos.blog.hu/api/trackback/id/tr3214157147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása