Faliújság

Mikos Ákos blogja

Miért nem lehet játszani zenét a podcastben?

A nagy válasz a miértre.

topzenecover.jpg

Forrás: Aditya Chinchure on Unsplash

Szia!

Ebben a blogban az egyik veleszületett csodálatos képességed és tulajdonságod kiaknázásában segítek neked.
Ez a hangod.
A hangod az, amely társa lehet egy másik embernek futás, vezetés, vagy házimunka közben úgy, hogy egy műsorral szórakoztatod, vagy tanítod.
Esetleg egyszerre a kettő. :)
Erre pedig az egyik legalkalmasabb módszer a podcastek világa. Erről beszélgetünk még a Magyar Podcasterek csoportban is, ahová szívesen várunk.

Most pedig beszéljünk egy kicsit az egyik legkézenfekvőbb kérdésről:

A történelem során sokan tették már fel a kérdést, hogy vajon miért nem szól minden podcastben Dua Lipa friss dala?
Erre az amplifimedia.com cikke adja meg most a választ.

Állítólag már Kodály Zoltánból is felszakadt ez a kérdés, amikor az 1914-es bukovinai székely falvakban gyűjtött dalokat, mert az akkor használatos platform nem engedte a dalokat feltölteni jogvitás kérdés okán. Tehát ősi kérdés ez. Igazából a válaszban lehet egy-két himi-humi próbálkozás a felvételi díjakról, a kiadói jogokról és más misztikus zenei bigyulákról. Ez azonban korántsem kimerítő, de főleg nem kielégítő. David Oxenford a washingtoni Wilkinson, Barker, Knauer jogi iroda tagja a következőket mondta:

A válasz az érintőleges jogokban keresendő.

Egy streaming szolgáltatás magában foglalja a "nyilvános előadási jogokat". Vannak olyan szervezetek, amelyek úgy gyűjtenek közönségdíjakat, hogy mind a zeneszerzőket, mind a rögzített dalokat lefedik. Az ASCAP, a BMI és a SESAC - és most a GMR - befizetése esetén nagyjából minden zenei produktumra vonatkozólag megkapjuk a nyilvános előadói jogokat. Ha a SoundExchange-nek fizetsz, akkor jogot kapsz arra, hogy nyilvánosan sugározd a zenét - az Egyesült Államokban. Ezzel/Ezekkel tulajdonképpen jogot szerzel magadnak egy internetes rádió indításához.

A podcastok azonban nem tekinthetők nyilvános előadásoknak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

If you or someone you know is a podcaster doing some good, I would love to have you on my show Causepods!

Mathew Passy (@mathewpassy) által megosztott bejegyzés,

 

A közvetítés helyett a podcasteket inkább rögzítettnek tekintik - a hallgatók a podcast program másolatát okostelefonra vagy táblagépükre másolják. A szerzői jogi törvény értelmében pedig a felvétel nem foglalja magában az előadások jogait, helyette sokkal inkább a zenei mű és a hangfelvétel "reprodukálásának" jogát.

Mivel a zenét podcastben kombinálják a felvétel során szavakkal és más hangokkal, ez már hivatkozhat egy másik jogra: a "szinkronizálási jogra" vagy az ún.  “master use rights-ra". Ezen jogok megszerzéséhez dalonként kellene tárgyalni a szerzői jogok tulajdonosaival. Ez a zenei alkotások kiadóit és a hangfelvételek lemezkiadóit jelenti.

Jogos a kérdés:

Van kiskapu? 

Nincs könnyű módja annak, hogy engedélyt kapj a podcast használati jogokért!

- mondja a szakember. 

Sajnos nem létezik olyan szervezet, ahol egy díjat fizethetsz egy gyűjteménynek,  hogy korlátlan mennyiségű zenéhez kapj hozzáférést.

Vannak olyan online vállalatok, amelyek megpróbálják a jogtulajdonosokat és felhasználókat összehozni egy kalap alá, de ez ügyben még nincs áttörés. Vannak más oldalak, amelyek a felhasználóknak árlistát biztosítanak bizonyos dalok meghatározott célokra történő használatához. De ezek a webhelyek gyakran csak a független kiadásokhoz nyújtanak jogokat, nem pedig a rádióban hallott darabokhoz. A szakma tehát abban reménykedik, hogy talán egy napon valaki olyan egyszerűsített rendszert hoz majd létre, amely tiszteletben tartja ezeket a jogokat a "slágerek" számára, és lehetőséget ad a podcasteknek a használatukra.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Webcast lights are finally up. #podcaststudio #livevideo #ROC

ROC Vox Recording & Production (@rocvoxrecording) által megosztott bejegyzés,

 

És mi a helyzet a 20 másodperces szabállyal?

Létezik a "fair use" fogalma, ahol korlátozott mennyiségű szerzői joggal védett munkát használhatunk a szerzői jog jogosultjának külön engedélye nélkül. Azonban ez mindenféle egyéb szabállyal jár, és nincs olyan egyszerű képlet, mint a "20 másodperc és OK."
Ez egy mítosz, hogy ha csak egy ennyi korlátozott mennyiségű zenét használsz, nem kerülhetsz bajba.
Két tényezőtől biztos függ:

  • az alkalmazott munka mennyisége és a
  • felhasználás típusa

Ha egy hírportálon vagy egy oktatási programban használják, az egy remek érv lehet.
Ja, és egy harmadik tényező, hogy fontoljuk meg, hogy az állítólagos "méltányos használat" akadályozza-e a szerzői jog tulajdonosának a bevételszerző képességét. Például, ha a dalt a bemutatott előadás részeként használják - amely mondjuk egy heti podcast - akkor ez nem valószínű, hogy tisztességes felhasználásnak tekinthető.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�El primero del año. #PodcastLife #podcast #radio #yeti #podcaster #ECDD #ElClubDelDibujo

El Chico Calamar (@andres_sanchis) által megosztott bejegyzés,

Mi lesz?

David Oxenford pont egy olyan platformon dolgozik, ahol könnyen megvásárolhatnánk azokat a jogokat, amelyekre szükségünk van egy adott podcasthez. Ez egy win-win szituációt teremtene, mert a podcaster boldog lenne, a zenei jog tulajdonosa meg főleg, mert újabb bevételi forráshoz jutna.

És akkor végre Kodály 1914-es bukovinai székely gyűjtése is kijöhetne az iTunes-ra...

VÁRUNK!
Ha érdekelnek a podcastek és/vagy szeretnél Te is egyet indítani, pláne, ha már készítesz is egyet, akkor nagy szeretettel várunk a csoportunkba a Magyar Podcasterek csoportba, amely Podcast Műhely néven is nyomul.
Lelkes emberek, nagyszerű tervek.

podcast_muhely_cover.jpg

Ha pedig a blogok érdekelnek, vagy fordítva te érdekled a blogokat, akkor a Blogger Műhelyet ajánljuk Neked..
Semmi önfényezés, csak szakami beszélgetések, tanácsok, ötletek.
Csodás emberek!

bloggermuhelycover_1.jpg

Isten áldjon!

Ákos

koszonom_4.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ez szólt Ezt néztem miközben írtam:

A bejegyzés trackback címe:

https://akosmikos.blog.hu/api/trackback/id/tr5114555106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása