Faliújság

Mikos Ákos blogja

Te milyen típusú podcaster vagy?

A lényeg, hogy szeresd a lovadat és tölts vele minél több időt!

lovascover.png

Forrás:unsplash.com

Még korábban, amikor főleg blogokkal foglalkoztam írtam egy bejegyzést arról, hogy egy-egy lovas típus megfeleltethető bizonyos típusú tartalomgyártónak.
Most ezt dolgoztam át a podcasterekre vonatkoztathatóan.

Valójában egész sokan küzdünk azzal, hogy próbáljuk megzabolázni műsorötleteinket, mint valami lovas ember, aki nyereggel, vagy anélkül, zablával, vagy anélkül szeretné megülni a szeretett társát.

Éppen ezért ennél a példázatnál maradva megszületett a nyolc lovas-podcastertípus, vagy a nyolc podcaster-lovastípus...esetleg a nyolc tipikus podcasterlovas...vagy a...na, érted te ezt.

A kezdő

Még nehezen mászunk fel a podcast hátára, de már tudjuk honnan közelítsük meg. Most kezdünk a szerelmesei lenni, de még bátortalanul csak léptetünk rajta, sokszor egy gyakorlott lovas közelében és tanácsaival...és ez így is van jól.
Ha ez ad biztonságot, akkor ezt kell tenni.

Semmi sem fontosabb, mint az, hogy kialakuljon a magabiztosságod és a kapcsolatod a lóval...a műsoroddal. Aztán olyan is van, hogy ekkor derül ki, hogy te és a ló a podcast mégsem illetek össze. Ilyenkor nyugodtan lehet másik lovat is keresni, de az biztos, hogy ennél a típusnál/szintnél

nem szabad egyszerre többel foglalkozni!

Aztán megesik, hogy ledob a ló, de olyankor nem szabad megijedni.
Meg kell próbálni újra felmászni rá. 

A hobby lovas

A hobby podcaster már jobb esetben egy ideje csinálja és szereti a témáját és csatirnáját. Tud és képes kisebb-nagyobb iramban akár vágtát is vezényelni, ahol ugyan még kissé furcsán érzi magát, de kezd rákapni az ízére. El-elindul hosszabb túrákra is lovával, de ilyenkor sokszor még feltöri a nyereg a fenekét.
Viszont szerelmes az egészbe!

Munkája mellett alig várja, hogy kimenjen és felüljön kedvenc podcastjére: egy kicsit kiszakadjon a rögvalóságból.
Már egyre több pénzt költ hobbyjára és arról álmodozik, hogy egyszer díjlovas, vagy zsoké lesz.

Forrás: unsplash.com/@kingrawen

A díjlovas

Biztos te is láttál már olyan lovassport közvetítést, ahol egy gyönyörű outfitben feszítő lovas szinte táncoltatja a lovát egy zsűri előtt. Bármire képes a jószággal, ismeri minden rezdülését, tudja mire hogyan reagál a podcast és a közönsége, éppen ezért, már rendszerint egy-egy logó is felvillan a kabátkáján, amit a szponzoroktól kapott.
A terep sima, a pálya ismert, de a kreativitás viszi előre a sikert.

Ugyanide tartozik a díjugrató lovas, akiről szintén elmondható, hogy ismeri a lova minden porcikáját, de az ő sikere abban rejtezik, hogy folyamatosan akadályokat emel maga és a csatorna elé, amelyet rendszerint együtt győznek le. 
Mindkettő esszenciális alapja az évek és rengeteg gyakorlás, amelyet belefektettek.
Profiknak érzik magukat és ezáltal azok is, így rendszerint szerepelnek a médiában is.

A zsoké

A zsoké is profi, de máshogy. Ő az, aki nem válassza a lovát, hanem őt választják a podcasthez. Általában egy gazdagabb  podcast tulajdonos kéri fel, hogy versenyezzen a lovával.
Ha sikereket ér el, akkor pénzben ugyan a tulajdonost illeti a serleg, de a hírnév sokszor a zsokénak jut, miközben hál'Istennek a babérkoszorú a jószágé.

A zsoké legszembetünőbb sajátossága a pálcája, amellyel nem csak a lovat csapkodja, hogy jobban menjen, hanem magát is, hogy jobban menjen neki megülni a műsort.

Forrás: unsplash.com/@lukephotography

A western lovas

Az igazi cowboy miközben megüli a saját témáját lasszójával időnként be-be fog egy-egy másik lovat. Ezeket egy ideig szelidítgeti, majd jó pénzért tovább adja őket. Esetleg elajándékozza. Olykor az is megtörténik, hogy kérésre befog egy vadlovat és egy másik embernek segít megülni.
Végig azonban hű társa a sajátja, amin ül, mert ez ad neki magabiztosságot és legitimitást.

Forrás: unsplash.com/@priscilladupreez

Az akrobata

Annyiban különbözik a díjlovastól, hogy ő nem a lovával csinál meg bármit, hanem ő képes a lovon bármire. Maga a podcast egy jól meghatározott körpályán üget, miközben a lovasa különböző látványos és szemkápráztató trükköket hajt végre rajta.

Ez az a lovas, aki olyan énmárkát épít, hogy a ló szinte mindegy is, de ő maga a látványosságaival, de főleg a személyiségével elviszi a showt.
Olykor a produkcióba más állatok, más témák is becsatlakoznak, de az akrobata lovas ezeket is megüli, átszaltózik rájuk és bizton érkezik, mert nem a felület és a téma számít, hanem a tudása. A személyisége.

Forrás: forbes.com

Hortobágyi lovas

Az egy seggel két lovat pontos példája. Vagyis két lábbal áll két lovon. És még lehet, hogy előtte négyet tart kordában.
A hortobágyi lovas tartalomgyártó évszázados hagyományokon alapuló tudásával zabolázza meg a lovak együttes erejét és túristák százai, ezrei jönnek megnézni a produkciót.
Lovait egyenként ismeri és szereti, de csakis egységben látja őket.
Nem engedi, hogy összeroppantsa annak felelőssége, hogy hat lovat irányít egyszerre, mert egy élő, lüktető nagy egészként kezeli az egészet.
Ha máshogy lenne, beleesne közéjük és összetörnék néhány csontját.

Forrás: Programturizmus

A suttogó

Ő a non plus ultra. Minden lóhoz ért. Már nem is kell megülnie a témát, a csatornát, mert már annyit foglalkozott velük, hogy ismeri azok működését, tudja, hogy mi a legfontosabb:

az általános és mély tudását egyenként használja a különböző lovaknál.

Megismeri az adott jószágot és úgy segít. Nem is saját lovakat nevel, hanem kérésre, hívásra jön és segít megérteni, hogyan működik a ló.
Habár fel-fel ül egy podcastre, de inkább csak vendégként. Rendszerint tart előadásokat a témában, hogy minél több, jó kezdő, vagy haladó, de olykor profi lovasnak adjon motivációt. 

Forrás: TripAdvisor

Összegzés:
Lehet kacifántosnak tűnik ez a példacsokor, de egyet látnod kell:
Akármelyik szinten is vagy, fontos, hogy legyen egy ügyed!

Egy olyan réstémát kell találnod, ami a Te társad lesz, mert ha meg van a téma, a vezérfonál, akkor ő is segít majd. 

A ló példázata itt maga a műsor.
Aztán, ha valaha olyan lesz, hogy megunnád a lovaglást, még mindig megtanulhatsz elefánton, vagy struccon ülni, vagy huskykat hajtani az orosz tajgán, de

Egyszerre nem lehetsz tevegelő berber és nem lehetsz lovas a kazah sztyeppéken. 

koszonom_1_1.jpg

Sok sikert kívánok és jó lovaglást!
Isten áldjon!

Ákos

Ha tanulnál, vagy szereznél sok-sok napi jó tippet, külföldi jó példát más lovasoktól podcasterektől, akkor csatlakozz bátran a Podcast Műhely csoportjába.

Podcast Műhely

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ez szólt miközben írtam:

A bejegyzés trackback címe:

https://akosmikos.blog.hu/api/trackback/id/tr9114146527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása