Faliújság

Mikos Ákos blogja

Milyen felületed legyen még a blogodon kívül?

Van még energia benned? Mibe érdemes belevágnod?
Ma erre keressük együtt a választ!

feluletekheader.jpg

Forrás: rawpixel on Unsplash

Szia!

Mindenekelőtt, ha még nem jártál erre, akkor nagy örömmel köszöntelek.
Nézz szét a többi bejegyzés között is. Alapvetően blogokról és a bloggerek nem annyira misztikus, de módfelettt érdekes életéről írok. 
Köszi, ha többször is benézel!

Most pedig a mai témáról:
Semmiféleképpen nem fontossági sorrendet olvashatsz alant. Sorra vettem azokat a felületeket, amelybe érdemes időt fektetni még, úgy, hogy az

  • kiegészítő felülete lehessen a blogodnak
  • ne billenjen negatívba a lehetséges "megtérülés"-befektetett idő mutatója
  • élvezhető kihívást jelentsen számodra!

Persze, ez utóbbi relatív, mert nem könnyed mókát ígér egyik sem - dolgozni kell mindegyik felületen -, de a felsoroltak közül valamelyikben biztos megtalálod a számításod, de főleg az örömed. 

Egy valami tutira vehetsz azzal együtt, hogy a legszebb paradoxon lesz az online felületeid építése során:

Az alap, hogy legyen Facebook oldalad, de nem kell elszontyolodnod, ha nem sok időt és energitá fektetsz bele!

Egyszerűen már nem biztos, hogy megéri, amellett a rizikó mellett, hogy ma, vagy holnap gondolnak egyet és csavarnak egy nagyot az algoritmuson, vagy még rosszabb esetben bezárják/felfüggesztik egy időre.
Az vitán felül áll, hogy kell egy ilyen oldal, de ez a muszáj kategória.

Viszont nézzük, hogy milyen egyéb más felületekben gondolkozhatunk és azoknak mi az előnye és hátránya:

Blog+Facebook csoport

Ha már Facebook oldalnál káráltunk azon, hogy mekkora "leépülés" figyelhető meg a csoport funkció esetében ezzel ellentétesen mintha egyfajta szárnyalás következne be a csoportok esetében. Fejlesztésben, elérésben és örömben egyaránt.
Ha igazán érezni szeretnéd a közösségi élményt, az egy téma körül összesereglet emberek lelkesedését, akkor csoportot kell üzemeltetned!

Előnye:
A legfontosabb előnyük itt kereshető. Egy zárt csoportnál főleg kijönnek azok a tényezők, amely mentén ti egy valódi közösséggé tudtok formálódni, főleg akkor, ha van egy ügyetek és tudtok rendszeresen offline is találkozni. Ha ennek a csoportnak te vagy a vezetője, akkor te tudod ezeket az alkalmakat irányítani. És, ha ez a csoport a blogod "kibeszélője" lesz, akkor csak az általa nyújtott élményt tudod felerősíteni.
Az olyan evilági dolgokról már nem is mesélek, mint a garantáltan felvillanó kis földgömbről, ha kiírsz valamit, az ezerszer jobb elérésre és a tulajdonképpen ugyanolyan eszköztárra (pl: Live!), sőt több eszköztárra (pl:Watch Party) mint a Facebook oldalak esetében.

Hátránya:
Nagyon melós. A csak "posztolok néhányat aztán majd ők elintézik egymás között" nagyon kevés ide. Zsizsegni, rózsaszálról-rózsaszálra, kommentről-kommentre kell libbened, válaszolnod, újabb kérdést feltenned. Együtt kell élned a csoportoddal különben csak egy újabb felületet kapsz és nem a "törzsed" megnyugtató közelségét!

Blog+Instagram

Mint a legdinamikusabb és leglátványosabb(?) felület, az Instagram is jó hely lehet a blogod kiegészítő helyszíneként. Sőt, van akinél a kisebb energiabefektetés miatt át is alakul ez az egész és elsődleges platformmá növi ki magát. Addig azonban még ki kell írnod magadból mindent! 

Előnye:
A látvány. Úgy tudsz képekben kommunikálni, hogy abba egyre jobban tudják a szöveget is beúsztatni, kiegészülve a mozgóképes megoldásokkal és a sorra megjelenő interaktív funkciókkal. Mindezt úgy, hogy foglalkozni kell ezzel is bőven.
Ha ebbe a járomba hajtod a fejed lényegesen kevesebbet, vagy fogalmazhatunk úgyis, hogy a fun faktor miatt kevesebbnek érezhető mennyiséget kell "dolgoznod". Másik nagy előnye, hogy vizualitása miatt rendkívül inspiráló lehet a követőid számára, amellett, hogy tudsz olyan backstage bepillantós érzést adni, amire más platform csak kis mértékben képes.

Hátránya:
Nagy a zaj és az Instagramnak még mindig meg van az a hátránya, hogy nincs megosztás gomb. Ez persze csak elsőre tűnhet hátránynak, meg van ennek is a maga kis bája. Ráadásul a blog mellett - és után - furcsa lehet, hogy nagyon egyszerűnek kell lenned az Instagramon. Az egyszerű alatt a gondolataid mélyebb kifejtésének hiányát értsd. A görgetős életmódhoz ez nem is illeszkedhet a követőid részéről.

És itt nyugodtan húzhatunk is egy vonalat.

Eddig ugyanis a blog kiegészítő felülete mellé olyan platformokat néztünk, amely végeredményben nem a sajátod. Mindegyik kiszolgáltatott a Facebook éppen aktuális terveinek, vagy akár a rosszakaróknak is.
Innentől azonban nézzünk olyan felületeket, amelyek 100%-ban saját fennhatóságod alatt szolgálhatják az ügyed és a törzsed:

Blog+Podcast

A kedvenc területemre tévedtünk, így kényesen ügyelek arra, hogy ne lendüljön meg a gondolatom és vele együtt a kezem. 11 évig rádióztam - a mai napig még úgy mutatkozom be, ha kérdezik, hogy rádiós vagyok és blogger :) - így az audió iránt érzett szeretetem és tiszteletem határtalan. Amikor azt érzed, hogy éjjel-nappal a blogoddal foglalkoznál, akkor ilyesmit érezhetsz rádiózás közben is. Ez azonban szigorúan az élő műsor közben. Az egy másik tudatállapot!
A podcast viszont gyártás. Elkészíted a műsort, amely még így is mérföldekkel...na, de inkább lépjünk egyet!

Előnye:
...szóval mérföldekkel személyesebb. Olyan élethelyzetben tudod megszólítani az olvasódat/hallgatódat, amelybe más platform be sem jut. Takarítás, barack befőzés, vezetés. Mind-mind olyan élethelyzet, ahol csak a kellemesen búgó és kedvesen csilingelő hangod juthat el, amint a témádról beszélsz. Őrületes potenciál ez úgy, hogy közben egyre "közelebb kerülsz" a hallgatóhoz. Befogadnak. Ráadásul egy podcast csodás terepe az edukációnak.

Hátránya:
A vizualitás hiánya miatt sokan idegenkednek tőle, de aki rákap az hamar függő lesz. Mindkét részről. Készítő és befogadó egyaránt. Van vele munka bőven, de a podcast jó terep arra is, ha csak szeretnéd újrahasznosítani a tartalmaidat. A legtöbbször azonban jó, ha itt is, máshol is törekszel a tartalmaid szélesítésére.

A podcast tematikával terveim szerint bőven találkozhatsz majd ezen az oldalon.

Blog+Youtube

Na, most ez amennyire evidencia, annyira kihívás. Ritkán láttam még blogból kinövő Youtube csatornát úgy, hogy ne szorult volna háttérbe később a blog. 

Előnye:
Minden a videónak áll! A Youtube ráadásul már idehaza is egy olyan "rendszer", amelyet ismernek és elismernek, így minőségi tartalommal nagyot lendíthetsz a személyes ismeretségeden, vagy a felépített márkád ismeretségén.

Hátránya:
Lendíthetsz. A feltételes mód azért indokolt, mert óriási a zaj és a verseny ezen a platformon, miközben küzdesz a határidőkkel, a felvételekkel, a vágással, a jogdíjakkal. Mindenféleképpen csak akkor ajánlom, ha van erre csapatod, vagy rengeteg időd és energiád, vagy ha már eleve befutottál.
Akkor viszont nagyon...

Mára ennyit szedtem össze. Ezt is elég lesz emésztgetni, forgatni magadban.
Sok sikert kívánok, aztán ha nem nagy macera isteni lenne, ha megírnád, mivel hogy haladsz?

Már van ilyen felületed?
Most sikerült kiválasztani?
Szívesen veszem, ha megírod és azt is, hogy mivel milyen tapasztalatod van?
Azt is örömmel olvasom, ha megírod, hogy miről olvasnál még szívesen, miről "tanuljunk" többet?

Ha érdekelne a blogokról még több anyag, vagy ugyanekkor beszélgetnél más bloggerekkel fontos kérdésekről, akkor csatlakozz a Blogger Műhely csoportjához.
Belépésért kattints IDE!

Ha bejelentkeznél egy a blogoddal kapcsolatos konzultációra/beszélgetésre, akkor azt IDE írva teheted meg. 

Ha pedig követsz, azt megköszönöm.
ITT
vár rád a végtelen izgalom és megérintő érzelmek hada.
Köszönöm szépen!

Isten áldjon!

Ákos

koszonom_2.jpg

A képek forrása az unsplash.com volt. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ez szólt miközben írtam:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://akosmikos.blog.hu/api/trackback/id/tr3414183767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása