Faliújság

Mikos Ákos blogja

7 szuper népszerű TikTok-on hallott dal és a hátterük

Olyan dalokat szedtem listába és néztem egy kicsit utánuk, amit mindennap hallhatsz.  Ha nem is használod a TikTok-ot, akkor is mind beszüremlett a valóságodba. Lesznek benne meglepő darabok és klasszikus tételek is.

tiktokhattercover.png

A TikTok elég nyilvánvaló addiktív mivolta egy területre biztosan pozitív hatással van: a zenére. Mármint egyes dalok a zene terjedésének gyorsaságára. Arról persze egy kóla felett lehetne jókat beszélgetni - ha lehetne - hogy milyen zenék kerülnek fókuszba a platform által, de az kétségtelen, hogy néhány darabot a trendeknek köszönhetően már csukott szemmel le is kottáznánk míves violinkulcsokkal díszítve.
Mik ezek a dalok és milyen háttérsztorijuk van?

Jawsh 685 - Laxed (SIREN BEAT)

Ha felcsapod a Révai nagy lexikonát, akkor a 'TikTok sláger a semmiből' címszó alatt ezt a dalt találod egy Youtube linkkel. Az elég ismert eredetsztori szerint ezt a Laxed-et alapvetően egy 17 éves új-zélandi producer jegyzi, aki a mai napig hüledezik otthon, hogy milyen siker lett a dalából - még úgyis, hogy Jason Derulo enyves kis keze majdnem rákerült. A TikTokon arról lett híres az eredeti Laxed, hogy egy kisebb tánc mellett a felhasználók bemutatják a náluk jellemző népviseleteket. Ugyan matyóba öltöztetett Jason Derulonét nem találtam, de álljon itt a kedvenc remixem. Az eredetit már úgyis a fogkeféd is lejátsza, ha kéred.

BENEE feat. Gus Dapperton - Supalonely

Új-Zéland valami epicentrum lehet ha a TikTok szuperslágereinek megalkotásáról van szó. Biztos a Gyűrűk Ura földcsakra, vagy a kiegyensúlyozott élet teheti, de a Supalonely is innen, és így származik. A 21 éves BENEE 2019-ben adta ki a dalt az amerikai Gus Dappertonnal közösen, de ahogy az lenni szokott mostanra, csak a TikTok-on vált igazán ismertté. Ott is a táncos Zoifishh talált ki egy összetettnek nagy jóindulattal sem nevezhető kis táncot, most meg már ott tartunk, hogy anyukád erre illeg, ha tepertős pogácsát süt. A dal egyébként egy turné alatt született és az eredeti kiindulópontja az volt, hogy egy szakítás miatt BENEE elég szomorú. Én meg néha a dal 34. elindulása/meghallása miatt vagyok az:

Feder feat Lyse - Goodbye (Slow Version)

Oké szögezzük le, hogy ennek a listának nem csak olyan tagjai vannak, amelyeket mostanra szívből lehet utálni. A legnagyobb jóindulattal és őszintességgel mondom, hogy a most egy elég félreérthetetlen trendnek - és az ezt elkészítő tiktokerek bombabiztos állásinterjú szereplésének - alapját adó dalt szeretem. Abba tényleg ne menjünk bele, hogy minek kapcsán merült fel ismét a Goodbey (azért linkelem ITT, hogy ki ne maradj), azonban a dalról érdemes beszélni. A felkapott mostanában a lassú verziója lett, de az eredetivel együtt ezt is még 2015-ben adták ki. Ekkor jelent meg és kezdett el először Törökországban, Ukrajnában és Romániában hódítani, pedig a dal francia. Olyan francia, hogy Jean Reno is dúdolhatná büdös sajtokat eszegetve. Nagyon szerettem a rádióban játszani, van egy kedves és bólogatós bája, miközben érzel egy komoly feszültséget magadban.
Itt az eredeti, a most trendi verziótól a neted is belassulna:

KREEPA - Oh No

Szeretém ajánlani Neked a Magnó c. podcast sorozatom legutolsó részét, amelyben a létráról leesős, a nagy tócsába belefejelős vidók sztárját vettem elő, hogy most már Te is tudd miről szól és mi az alapja.
Nagyon köszönöm, ha meghallgatod és ajánlod másnak, ha bejött!
Eléggé sok időt babrálok vele és nagyon szeretem csinálni. :)

Run DMC - It's tricky

Bizonyos tekintetben akár "szentségtörés" is lehetne TikTok környezetbe beráncigálni egy Run DMC klasszikust, de egyszerűen akárhányszor hallom meg, ha pörgetik mellettem, hogy nem tud rosszul érinteni. És a dal idősebb, mint én vagyok, az pedig lassan már kifejezetten nehéz művelet. 1987 februárjában dobták ki a harmadik, Raising Hell c. albumukról és mérsékelt sikerek után 1998-ban Jason Nevins turbózta fel egy kicsit. Arról persze most szolidabban kell szólni, hogy a Run DMC a dal mintáját egy az egyben csente, ráadásul engedély nélkül: a The Knack banda My Sharona c. dalának sample-jét használták, de olyan lelkesen és fesztelenül, mint ahogyan 2006-ban a bíróság kifújta magát miután táncolva meghallgatta a tárgyalóteremben...majd a Run DMC ellen ítélt.

20 Fingers ft Gillette - Short Dick Man

A minden nagyarcú, de...férfi bevonuló zenéje csupa öröm, hogy visszatért. Ilyen fél himnuszokat nem érdemes elfelejteni és erről a TikTok bölcs és igazságos népe gondoskodott is. A 20 Fingers a 90-es években ülte torát a popzene felett és ebbe a vidám időszakba a Short Dick Man-en kívül belefért egy Lick it is, amely a felelősségteljes mézfogyasztásra hívta fel a figyelmet. Vagyis szeretném ezt hinni...
Miért 20 Fingers lett a nevük?
A Wikipédia pergamenre hányt tényei szerint:
DJ Carlos "Charlie Babie" Rosario és Manfred "Manny" Mohr, felkérte barátait Jonathan "JJ" Florest és Onofrio Lollinot, akik csináltak néhány remixet, majd később a csapat neve a 20 Fingers lett, mivel mindkettőjüknek 20 ujja van a kezükön.
Azonban, ha idézni kell ebből a legendáriumból, akkor az egyik producert, Mohrt tenném ide aki a Los Angeles Times újságnak azt nyilatkozta, hogy
a dal lényege, hogy felhívja a figyelmet, hogy azok az emberek, akik zaklatják a nőket, és szexuális tárgyként kezelik, megérdemlik, hogy egy visszavágó legyen számukra ezekért a cselekedeteikért, és figyelmet érdemelnek ezek a nők!
Taps!

Octavian & Skepta - Papi Chulo

Skeptát nagyon szerettem a 2010-es évek környékén, de a Papi Chulo (ejtsd: pápi csúló) egy viszonylag friss, kvázi visszatérős, J Balvin oldalvizére felkéredzkedős változat. A latin vérmességet semmi sem indokolja, ha a dalt két halvérű brit rapper készíti el, de bocsássuk meg nekik, mert valamiből nekik is fizetni kell a KATA-t. A dalt 2020 márciusában adták ki, majd annak rendje és módja szerint felkapta a TikTok. Klippekről ugyan ma nem esett szó, de itt azért kiemelném azt a gyomorkorgatóan szenvedélyes dinnyeevést, amelyet eddig csak magyar klipben láttam (szemérmetlen, saját tartalomra mutató LINK).
Jó étvágyat!

Van egy jó tipped melyik dal pörög még nagyon a te feddeden, vagy hallod másén a háztartásban?
Segíts kérlek, mert mivel nincs fent az alkalmazás a mobilomon, csak arra tudok hagyatkozni, amit a nekem segítő "kémek" mondanak nekem. :)
koszi_hogy_elolvastad3.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akosmikos.blog.hu/api/trackback/id/tr8816385578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása