Faliújság

Mikos Ákos blogja

Így tartsd életben a blogod, ha egy ideig másra kell fókuszálnod

A legjobb tervekkel alátámasztva is jöhetnek nem várt tényezők. Ilyenkor jól jön ez a néhány tanács. 

tartasdeletbencover.jpg

Forrás: Jenn Evelyn-Ann on Unsplash

Sziasztok!

Mikos Ákos vagyok, ez pedig az egyik szerelemtémám helye, a tartalomé.

Pontosabban szeretnék foglamazni:
Nagyon szeretek a jó kontentek kitalálásával, rendszerben történő elhelyezésével és megalkotásával foglalkozni (jó, buzzworddel tartalomstratégiának is szokás az ilyesmit hívni).
Mindehhez pedig nagyban csatlakozik a közösségépítés, mert szerintem a jó tartalom, csak egy szeretetteljes, befogadó közösségben érheti el az igazi erejét. Ezt pedig nekünk kell felépíteni.

Ebben is próbálok Neked segíteni bejegyzésről bejegyzésre itt és a csoportunkban egyaránt. 

Most pedig érkezzen mai "nem lesz baj" jellegű írásunk!

Nem is olyan régen még nagyban terveztük együtt az év kontent kalendáriumát, amelyhez egy nagyfokú előrelátás, de még nagyobb halom elköteleződés szükséges. És tervezgetés ide, vagy oda alakulhat úgyis, hogy dobhatod ki az egészet a kukába.

Milyen okai lehetnek ennek?

  • Átalakul a munkarended
  • Bekövetkezik valami változás az egészségi állapotodban
  • Több figyelmet kér a család
  • Más tervek fontosabbá válnak
  • Keresztbe tesz egy partnered
  • Elkezdik másolni a tartalmaidat
  • Kiégsz

És még ezernyi oka lehet, hogy miért kell sutba dobnod az eddig megalkotott terveidet, az eddig összegyűjtött anyagokat. Azonban én azt mondom Neked, hogy a sut egy nagyon jó hely! Ha szemléletesen szeretném kifejezni, akkor a sut - amelybe belevágod a tartalmaidat bármilyen neked fontos indok miatt - nem a kuka, hanem egy másik mappa.

Nem a DELETE, hanem a MENTÉS MÁSKÉNT.

Bármi miatt is történik, hogy újra kell tervezned, nem érdemes eltemetned az addig megszerzett anyagokat, az addig megalkotott bejegyzéseket és főleg nem szabad eltemetned teljesen az addig megélt élményeket. Jöhet még egy fordulat, amikor újra innen folytathatod, vagy jöhet egy másik csavar, hogy - akár - ezekből kiindulva, de egy teljesen új területen használhasd fel az anyagaidat.

 

Miért fontos ezt tudatosítanod?

Mert hajlamosak vagyunk egy vészhelyzet, vagy egy változás közepette azt gondolnunk, hogy az addig éveken keresztül nekünk fontos felületet, vagy ügyet háttérbe lehet szorítani.

Máshogy foglamazok:
Hajlamosak vagyunk egy vészhelyzet, vagy egy változás közepette azt gondolnunk, hogy az addig éveken keresztül nekünk fontos felületet, vagy ügyet háttérbe KELL szorítani...pedig nem KELL...lehet,

MEGJEGYZÉS
Maga a háttérbe szorítás két okot tartogat:

  1. Már nem fontos nekünk - és, ha nem okoz örömet, akkor tényleg hagyjuk is, ne is bíbelődjünk vele!
  2. Fontos még nekünk - de nincs rá időnk, erőforrásunk, stb.

micheile-henderson-1155351-unsplash.jpg

Forrás: Micheile Henderson on Unsplash

Mi most a második verzióval foglalkozunk.

És ebben próbálok segíteni neked is.
Veszem ehhez onnan a bátorságot, hogy az utóbbi időben ezt éltem át. Gyorsan elmesélem:
Az évet úgy kezdtem, hogy megtaláltam azt a két, számomra fontos területet és ügyet, amelybe az energiáimat szeretném befektetni.

  • Az egyik a sorozatos közösség és a hozzá tartozó blog volt - link ITT és ITT - amelyet azóta nagyon boldogan egy podcasttel is kiegészítettem - link ITT van.
  • A másik pedig ez a misszió, amelyben tartalomról írok, annak minden plaformon történő áramoltatásáról, de leginkább arról, hogy közösséget hogyan építhetsz eköré? Egy olyan társaságot, akiket segíthetsz és akik viszont segíthetnek neked. Elég jó érzés az ilyesmi.

Az első szál nagyon jól épül, kifejezetten szeretem és a munkaritmust is megtaláltam. A második pedig kettős képet mutat. Egyrészt korántsem jut rá annyi energia, mint szeretném, másrészt a Blogger Műhelly csoporton belül remek beszélgetések alakulnak ki, miközben az egyik legnagyobb előnyét élem meg az eddig A Műhelybe fektetett energiáimnak.
Több megbízásom is született ebből.

Két olyan szervezettel és céggel is együtt dolgozom, ahol a tartalomstratégiában kell részt vennem, miközben az egyikben még tréningeket is tarthatok. Nagyon izgalmas, de sokszor úgy érzem a saját ügyem áll.</

Éppen ezért újra autóba ültem és a vezetés közbeni flow-ban újraterveztem azt, hogy hogyan tudok úgy életben tartani egy ügyet, hogy a fókuszom más helyen van?
Nézzük!

0. Fogadd el!

A legfontosabb lépés, hogy fogadd el, vagy legalább engedd meg magadnak, hogy szokd egy ideig, hogy most nem lesz az életed része az addig igencsak jelentős terület. Nem okozol senkinek sem csalódást, minden megteszel, hogy visszatérj. Közben is tudsz adni, de most a gyerek, a munka, az egészség, a bármi miatt egy kicsit el kell engedned.

Szuperhős bloggerek nem léteznek, de emberek, akik szuperblogokat írnak annál inkább.

Ehhez pedig időnként az életedet is élned kell.

1. Rendezd az fókuszpontokat!

Vagyis fejben rakd rendbe, hogy mire mennyi energiát kell fordítanod, mi az ami fontossá vált, mi kevésbé és hol milyen prioritás van? Sokat segíthet, ha a munka jellegű feladatok közül megnézed, hogy miből mennyi bevételed keletkezik, aztán ahhoz szabod a porciózást. Természetesen a személyes jellegű elfoglaltságokat pedig a saját értékrendednek megfelelően kell és érdemes előrébb venni.

Ami nekem sokat segített az a dedikálás. Neked is nagyon tudom ajánlani, akár napi-, akár heti bontásban. 
Ez azt fedi, hogy a hét bizonyos napjain bizonyos feladatkörökkel foglalkozom. A partnereimmel kedden, szerdán és csütörtökön. Mindegyik nap mással és mással. Péntekenként a sorozatos csoport ügyeit és lendületét intézem, kint és "bent" egyaránt.
A hétfő első fele pedig A Műhely feladataibal tellik, miközben délután szintén A Műhellyel kapcsolatos tréningeket és/vagy mentorálást végzem.
Ugyanezt, akár néhány órás sávokban is megteheted, de ez segít, hogy ne csússz szét, ha több terület is a fejedben van.

2. Mennyiség helyett a minőség

Ezt érdemes egyébként a "teljes gőzzel" alkotás közepette is észben tartanod, de most, amikor csökkentett üzemmódban folyik a munka pláne előkerülhet.

Inkább kevesebb, de minőségibb anyagokat állíts elő!

Utólag visszanézve nagy valószínűséggel te is azt fogod érezni, hogy megérte megírni azt a profi anyagot, még akkoris, ha hetekeig nem lesz másik. A semminél mindenféleképpen több. :)
Habár minden blogger alapkönyvben ott szerepelhet, hogy növelni bármikor lehet a tartalommennyiséget, de csökkenteni ritkán, a ritkán azonban most jött el. Ettől fontosabb egy másik szabály.

A következetesség fontosabb, mint a mennyiség.

Azaz visszavehetsz a lendületből, de amit megígérsz azt a legjobb akaratod és tudásod szerint tartasd be.

Az én újrahangolásomban ez úgy néz ki, hogy A Műhely ügyeivel hétfőnként foglalkozom, amikor egy hétre előkészítem a témákat és posztokat a csoportban. Havonta egyszer pedig - minimum - írok egy hosszabb anyagot, mint amilyennek szántam ezt is. Közben pedig fontolgatom egy másik lehetőség megvalósítását...direkt ilyen ködösen fogalmazva. Úgyis szólok majd, ha kifejlődött.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Az első #coaching...itt. Köszi a befogadást @harmonialiget_raczbetti ! #coach #firststeps #aliget #lifecoaching #business #karrier #sajátbusiness

Mikos Ákos (@akosmikos) által megosztott bejegyzés,

3. Vonj be külsősöket!

Nem kell mindent egyedül végrehajtanod. Ha jobb esetben egy munka miatt kell háttérbe szorítanod az addig fontos területet, akkor lehet, hogy könnyebben tudsz majd kihasítani a bevételeidből egy kevéske részt, hogy bevonj másokat is a tartalomgyártásba. 
Akár aktivizálhatod is a saját közösségedet, őszintén elárulva nekik, hogy mostanában másabb jellegű elfogaltságaid is támadtak, ezért szívesen vársz tőlük ezt és ezt.
Remek módszer, ha elkezdesz jó kapcsolatokat kiépíteni más bloggerekkel és tartalomgyártókkal és velük egyfajta vendégeskedési rendszert felépíteni. Ebben az esetben egy nagyon kellemes win-win helyzet alakulhat ki.

Habár szeretek együtt dolgozni tartalomgyártókkal, nehéz volt meglépnem fejben, hogy bizonyos területeket átadjak másoknak, hogy ezért pénzt hasítsak ki a bevételeinkből. Be kellett azonban látnom, hogy a fontos családi harmónia, a szeretett más területek és a kiindulási pontnak számító ezen felület megtartása érdekében meg kell ezt is cselekednem. Eddig nem bántam meg.

4. Szedj elő régebbi anyagokat!

Régi aranyszabály, hogy időnként bátran előszedhetsz általad alkotott örökzöld kontekteket és aktulizálhatod azokat. A 2017 legjobb trendjei c. írásból visszalehet nézni, hogy mi aktuális még, mi az, ami érdekes volt akkor és számtalan kreatív módja lehet, hogy felhasználd az egyszer már gondosan elkészített tartalmadat.
Az ilyesmi nem bűn, csak ésszerű alkalmazása egy korábbi munkádnak.

Ne ess át a túloldalára és akkor marad hely az új tartalomnak is!

5. Foglalkozz többet az emberekkel

 

A legfontosabb. Végső soron írhatsz bármennyit, alakíthatod bárhogyan az új rendszered, ha őszintén nem érdeklődsz a közösséged, a téged figyelők irányába, akkor nem érsz semmit. Akkor nem életben tartod, csak felszínen a  blogodat, a podcastedet, az ügyedet. Az is cél lehet, de nem adja meg azt a többletet, amiért valóban csinálod.

Nekik adj, és az hozzád is tesz!

Ezért döntöttem, amellett, hogy amíg újra nem tudok nagy volumennel foglalkozni A Műhellyel, addig a Blogger Műhelyben és a vele párhuzamosan létező, mostanában formálódó podcaster csoportban élek aktívabban.

Apropó!

 

CSATLAKOZZ!
Ennek a bejegyzésnek a publikálásakor kikerült a #hetitéma is a Blogger Műhelybe, amely természetesen ezt a kérdéskört járja körül.

hanyagolashetitema.jpg

Ha még nem vagy tagja a csoportnak, akkor szívesen látunk, ha pedig már tagja vagy, akkor gyere és szólj hozzá, mert ez így lesz egész. Ebben a csoportban nem a cikkeinket osztogatjuk nyakló nélkül, hanem olyan hasznos anyagokat, amelyek segítenek a jobb/hatékonyabb/kiegyensúlyozattabb bloggerré/podcasterré válásban.

IDE KATTINTVA TUDSZ BELÉPNI!

Ha kérdésed lenne, vagy van egy jó tipped minderre, akkor azt is várjuk, vagy akár írhatsz az email címemre is.
Remek szórakozást, jó tervezgetést kívánok!

koszonom_4.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ez szólt miközben írtam:

CLASSIC FM - The World's Greatest Music

A bejegyzés trackback címe:

https://akosmikos.blog.hu/api/trackback/id/tr4314652695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása