Faliújság

Mikos Ákos blogja

"Minden egyes adás inspiráló számomra" - A Szériában Szőllösi Györgyi

Szöllősi Györgyi a To-do List házigazdája. Ismered. Tudod, hogy láttad már. Most viszont hallhatod. Vérbeli műsorvezető, aki pont a To-do List kapcsán kezdett el kötődni a podcastek világához. Nem bánta meg és most tobzódik a lehetőségekben, amelyet a műsora ad neki.
Ismerd meg őt!

szolosigyorgyi.png

1. Te hogyan foglalnád össze: Miért podcast?

Mert bármikor hallgathatom, autóban, futás, biciklizés, stb. közben, és azt hallgatom, ami tényleg érdekel. Nincs felesleges időveszteségem, én válogatom össze a saját „rádiómat”.

2. Mi lelkesít a legjobban a műsorkészítéssel kapcsolatosan?

Egyrészt az újdonsága. Szerintem még mindig új műfajnak számít. Másrészt pedig az, hogy teljesen más, mint a televízió. Itt egy interjúnál nem látszanak a gesztusok, nem látszik a reakció, csak a hang.

3. Mi jelenti számodra a legnagyobb kihívást a podcasteddel kapcsolatosan?

Nekem az a legnehezebb, hogy nem egyszerre vesszük fel az adást. Most lehet, hogy elárulok ezzel egy kulisszatitkot, de ha megcsinálok egy interjút, akkor azt az egyet látom kerek egészként. Egy epizódban pedig több interjú is van. Adott esetben megvágva, megszerkesztve. Ez persze valószínűleg azért nehezebb nekem, mert élő adásokat szoktam vezetni és ott nincs lehetőség a változtatásra. A To-do List csapata viszont hihetetlenül profin csinálja, Lukács Luca fantasztikusan szerkeszti az adást, maximálisan megbízom már benne.

4. Hogyan fejleszted magad a műsorod kapcsán?

Minden műsor kapcsán fejlődik egy műsorvezető, így a podcastnál is. Egy-egy interjúra nagyon alaposan fel kell készülni. A To-do List egy gazdasági podcast, nem is könnyűek a témák, de igyekszünk mindig közérthetően átadni a megkérdezettek tapasztalatait és segítséget adni bárkinek. Akár most akar vállalkozni, akár már jól menő cége van, akár csak érdekli, hogy hogyan működik a gazdaság.

5. Mivel inspirálódsz a műsorkészítésben?

Minden egyes adás inspiráló számomra, mert nagyon érdekes, különleges interjúalanyokkal beszélgethetek. A leginspirálóbb pedig a kíváncsiság, hogy a végén mi lesz az egész epizódból, hogy áll össze kerek egésszé.

Kedvencek:
Ez nagyon nehéz, mert semmiből sincs kedvencem, de azért mindenre írok egyet. :)

Kedvenc film? 
A szibériai borbély

Kedvenc sorozat? 
Breaking Bad

Kedvenc könyv? 
Vámos Miklós: Apák könyve

Kedvenc játék? 
Wizzards (kártyajáték)

Kedvenc blog?
Szemlélek

Kedvenc podcast?
Felforgatók

6. Mit adott az életedben a podcasting?

Kipróbálhattam magam egy számomra teljesen új műfajban. Ráadásul megismerhettem egy profi csapatot, akikkel nagyon jó együtt dolgozni.

7. Hogyan ajánlanád egy olyan embernek a podcastek műfaját, aki még nem kóstolt bele?

Úgy ajánlanám, hogy ha valaki podcastot hallgat, akkor tényleg maga dönthet arról, hogy mit és mikor hallgatja. Nagyon sok műfaj közül válogathat és nincs kötöttség. Nem kell egy rádió szerkesztési elveihez alkalmazkodnia, nem kell pontos időpontban odakapcsolni valahová, szinte ő maga szerkeszti meg a saját rádióját.

8. Hogyan terjeszted az epizódokat, a csatornádat?

A közösségi portálokon elsősorban. Facebook-on és Instagramon. Illetve, ha interjút adok más újságoknak, médiának, biztosan elmondom, hogy létezik a To-do List és érdemes hallgatni.

9. Hogyan látod a podcastek jövőjét idehaza?

Nagyon nagy jövő előtt áll, aminek szerintem még a legelején vagyunk. Mivel rugalmas műfaj, ezért azt gondolom, hogy egyre inkább elterjed és egyre többen hallgatnak majd podcastokat.

10. Szerinted melyik itthon a top3 előremutató podcast és miért?

Természetesen muszáj a To-do Listet mondanom elsőként. DE nem csak azért, mert én vezetem. Ha a gazdaság iránt érdeklődsz, vagy egész egyszerűen kíváncsi vagy, hogy mi hogyan működik ezen a területen, kik döntenek és érdekel, hogy a háttérben milyen folyamatok zajlanak a gazdasági életben, akkor mindenképpen érdemes hallgatni. Engem ez borzasztóan érdekel, úgyhogy egészen biztosan akkor is hallgatnám, ha nem vennék részt benne. Másik nagy kedvencem a Felforgatók. Érdekes, inspiráló emberek és szuper beszélgetések, ezt nem is kell magyarázni. Harmadikként a Kultúrfitness-t említeném. Horváth Gergely műsorát már a Petőfi rádióban is nagyon szerettem, így aztán követtem podcaston is. Legalább még 5-öt tudnék mondani, mert Lovas Rozi Egyszer lent podcast-ja is borzasztóan érdekes, de hármat kérdeztél. :)

+1 Ki legyen a következő?

Kadarkai Endre
(És mivel Endre pont a legutóbbi epizódban szerepelt, ezért önkényesen egy másik podcasternek dobom tovább a labdát. Kiss Ákosnak. - a szerk. Mikos Ákos. )

A bejegyzés trackback címe:

https://akosmikos.blog.hu/api/trackback/id/tr9816044792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása