Faliújság

Mikos Ákos blogja

7 szokás, ami kreatívabbá tesz

Bármit is alkoss, legyen az egy szöveg, egy műsor, egy kép, maga a kontent, vagy tényleg bármi, ami rövid, vagy hosszú távon alkotás, mind-mind a kreativitáson alapszik. Kreatívnak lenni pedig nem tehetség kérdése: azért lehet tenni!
Például így:

kreativszokasheader.jpg

Forrá: Danielle MacInnes

A Thrive Global cikke alapján írtam ezt a listát, arról hogy milyen szokásokat, viselkedési mintákat érdemes magunkra pakolni, vagy adózni neki(k) időnkből, hogy a kreativitás könnyebben nyerjen teret az életünkben.
Mindezt azért -is-, mert a héten megkérdeztem Tőled/Tőletek a Blogger Műhely csoportban, hogy mi okoz a legtöbbször akadást a blogod kapcsán?
Sorrendben ez jött ki:

  1. Produktivitás
  2. Monetizálás
  3. Szervezettség
  4. Kreativitás
  5. Időmenedzsment
  6. Szenvedély

Egy valamit azonban tisztázzunk előtte:

A mait sem bullshit anyagnak szánom.
Inspirációnak azért, hogy még kreatívabb légy!

Amikor több perspektívából nézed rájöhetsz, hogy sokkal több mindent elérhetsz, sokkal kevesebb idő alatt. Mégis a legtöbben úgy gondolkodunk, hogy keretek közé vagyunk beszorítva.
Nagy százalékunk szerint korlátolt mennyiségben rendelkezünk:

  • a források, és
  • az idő, és a dolgok végrehajtására szánt idő felett

Ebben a bejegyzésben azt gyűjtöttem össze a Thrive Global szerzője segítségével, hogy milyen stratégiák léteznek a különböző célok eléréséhez.
Ezek mindegyike segíthet ebben...

kreativblogger.jpg

1. Állíts abszurd módon ambiciózus célokat!

A célokat a legtöbbször akkor teljesítjük, ha:

  • Önmagukban motiválnak minket.
    Ahogy Napoleon Hill a Think and Grow Rich-ben mondta:

A vágy az eredmény kezdőpontja, nem remény, nem kívánság, hanem egy lelkesedés, ami mindenre kiterjed.

  • Nehezeknek kell lenniük különben nem motiválnak
  • Nyomást kell helyezzenek ránk az idő dimenziójában is, mert így sürgetnek minket. A rövid teljesítési idő például kreatív cselekvésre ösztönöz a korlátok miatt. A milliárdos Peter Thiel szokta kérdezni magától:

Hogy érhetjük el a 10 éves tervünket a következő 6 hónapban?

Ha inkább kifogásokat és önigazolásokat keresünk a "miért nem fog menni"-re akkor valljuk csak be magunknak, hogy jó nekünk így, nem szeretnénk előrehaladni. Az önismeret szép dolog.
Azonban, ha jobban akarod a haladást, a fejlődést, mint a kényelmet, akkor az akadályok egyszercsak elhúzódnak az utadból.

"Idézetből sohasem elég"

- mondta Terjákné Tóth Margit anyakönyvezető, ezért szavait megfogadva idézem Marcus Aurelius szavait:

A cselekvés akadályozása előrelendíti a cselekvést. Ami az utadba áll, az lesz az út maga!

2. Nyugodtan álmodozz!

Amíg ébren vagy az elméd tudatos és tudatalatti része sokszor ellentétét képezi egymásnak. Például próbálsz pozitívan állni a dolgokhoz, de a tudatalatti mintáid ezt nem engedik meg. Ám miközben az éber állapotból átcsúszolaz alvó állapot felé az agyhullámaid az aktív Béta helyzetből az Alfa és Téthába haladnak mielőtt belezuhannának a Deltába.
- Ezt így leírva olyan volt mintha a DC Comics-nak írtam volna egy forgatókönyv tervet -
A Theta állapot alatt az elméd a leginkább érzékeny a tudatalatti minták kialakítására. Éppen ezért mondta mindig Thomas Edison:

Soha ne aludj el anélkül, hogy kérést intéznél a tudatalattidhoz.

Ezért fontos elalvás előtt a vizualizálás, vagy akár az, hogy hangosan kimondod, hogy mit akarsz elérni. Amikor ismétlődően kijelölöd a célt a vizualizáció kulcsfontosságú, mert érzelmeket kell belevinned.

Érezned kell, hogy milyen lenne, amikor megkapod,eléred, megvalósítod amit keresel!

Abszolút bízhatsz abban, hogy ezeknek a tudatalatti magoknak az elültetésével a gondolatok csak úgy "felugranak" rád, gyakran véletlenszerű időkben. Fel kell jegyezni ezeket őket a nap folyamán. 
Minél nagyobb lesz a cél, annál merészebb lesz az elérni kívánt lépés.

Minél világosabb a "miért" annál jobban inpirálja a "hogyan"-t.

Ha komolyan gondolkozol, azonnal kell cselekedned azokkal a benyomásokkal kapcsolatosan, amelyek az elmédet érik. Ha elhomályosítod őket egyre kevesebbet és kevesebbet fogsz kapni. Azt fogod mutatni magadnak és az inspirációd forrásának, hogy nem igazán akarjátok a változásokat, amelyekre vágysz.

Forrás: Nick Karvounis

3. Tanulj és dolgozz egy ellen-intuitív környezetben

1905 Albert Einstein áttörési éve volt, amikor négy olyan kutatási cikket publikált, amelyeket elismertek és amelyek lényegesen megváltoztatták a modern fizika alapjait, és átvariálták a tér, az idő és az anyag nézeteit.

Érdekes hogy, amikor Einstein megjelentette ezeket a cikkeket, nem akadémiai környezetben dolgozott, hanem a svájci szabadalmi hivatalban. Munkája ebben az ellen-intuitív munkakörnyezetben más reflexiós szögeket és kérdéseket tett lehetővé, mint egy tipikus fizikai laboratórium.
Ezért érdekes az, ha most még csak mellékállásban építgeted a felületedet. Ott van bármikor a robbanás lehetősége a levegőben. Miért?

Ahogy Elon Musk felesége, Justine azt mondta:

Válassz egy dolgot és légy mestere! Válassz egy másik dolgot, és légy mestere ennek is. Amikor két terület világmesterévé válsz, össze tudod hozni őket oly módon, hogy
a) egymásnak szóló, hihetetlen ötleteket vezetnek be, és
b) versenyelőnyt adjon, mert képes leszel olyan világok között mozogni, mindkét terület nyelvét beszélni, ami összekapcsolhatja az érákat, és az elemeknek új kreatív betekintést enged... 

Ha a munkatársak többségétől eltérő környezetben dolgozol, akkor különálló és egyedi kapcsolatokat hozhatsz létre. 

  • Integrálhatod és átgondolhatod a különböző ötleteket.
  • Elkerülheted a dogmatikus gondolkodást és az elvárásokat. 
  • Meg lehet tanulni integrálni az ötleteket a látszólag eltérő területekről.

AJÁNLAT
Szívesen várlak a Blogger Műhelyben, ahol bloggerek és más tartalomgyártók segítenek egymásnak egy-egy jótanáccsal, ahol egészséges időközönként hasznos linkekkel látlak el és ahol nem ajánlgatás megy a cikkeinkből, hanem a blogger életformához szükséges és hasznos anyagokat osztunk meg egymással.
ITT tudsz belépni.
Köszönjük, ha benézel hozzánk!

bloggermuhelycover_1.jpg

4. Kövesd a kíváncsiságodat!

Ha ugyanazokat olvasod, amit mindenki más olvas, akkor ugyanazt fogod tudni és ugyanazt fogod gondolni, amit mások is.

Ha úgy gondolkozol ahogy mindenki más, akkor nem leszel képes egyedülállóvá válni.

Kövesd a kíváncsiságodat! Ez tesz majd jobb blogerré.
Ne akarj feltétlenül abban a gondolatkörben maradni, hogy szabályok vannak egy jó könvyesblogra, vagy egy jó travelblogra.
Nincsenek!
Keress olyan nézőpontokat, forrásokat, elemzéseket, inspirációt, amelyeket senki más nem talált még meg. Így a munkád még értékesebb lehet mások számára.

5. A sikeres emberek folyamataira és ne az eredményeire fókuszálj!

A kizárólag eredményekre fókuszáltság az egyik legnagyobb baja a jelenlegi oktatási rendszernek. A gyerekeket arra képezik ki, hogy dolgozatokon, teszteken jól teljesítsenek, nem pedig a dolgok újszerű és egyedülálló módjainak megtalálására, felfedezésére. Nincs két ugyanúgy összedrótozott gyerek, a kreativitásukat sem nézhetjük ugyanabból a szemszögből.

Ha szakértővé szeretnél válni valamilyen területen, ne az iparág csúcsán állók eredményeit nézd, hanem tanulmányozd a folyamatot ahogyan odajutottak.
Vizsgáld azt, hogy mit csinálnak?
Ha folyamatközpontúvá válsz, az eredményorientáltság helyett, akkor hamar észreveszed, hogy ez hatalmas eredményeket hozhat.

A folyamat, vagy viselkedésed teljesen legyen az irányításod alatt.

Ezzel szemben, ha kizárólag mások eredményére koncentrálunk, akkor gyorsan elárasztanak a feladatok, leterhelté válsz és könnyebben feladhatod.
Kicsit olyan ez, mint a jó pedagógia a gyerekkel szemben. Nem egymással versenyzünk, hanem önmagunkhoz kell mérni a jelenlegi helyzetünket, a blog fejlettségét.
Nézz vissza!
Látod máris meddig jutottál?

Forrás: awar jahfar

6. Hagyd figyelmen kívül, amit mindenki más csinál!

Tom Grover könyvében elmagyarázza, hogy a világ elitje, nem versenyez a többi emberrel. Inkább arra sarkalnak másokat, hogy versenyezzenek velük. Meghatározzák a hangot és mások reagálnak rá a környezetükben. 
A legtöbb ember más emberekkel versenyez. Folyamatosan azt ellenőrzik, hogy más emberek mit csinálnak a "versenyükben". Ennek eredménye pedig az lesz, hogy másolják egymást, leutánozzák, ami működik.

Ahelyett, hogy aggódsz, hogy mit csinálnak mások, élj az értékeiddel!

Tedd meg az első legfontosabb lépéseket!
Tölts több időt a szeretteiddel, kevesebb időt a munkával. Aztán hidd el, ez majd segít a munkával, vagy a businesseddel töltött idő minőségén is.
Miközben dolgozol kövesd a saját kíváncsiságodat, ne azt, amit mások csinálnak. És, habár már nem 2003-at írunk erre van egy kedvenc gif-em:

:)

7. Nőj túl az eddigi mintákon!

Amikor megpróbálsz átültetni egy folyamatot, egy máshol látott megoldást a blogon,

ne próbálj mindent megtenni.

Még ezzel a hét szokással sem.
Ízlelgesd. Tedd neked tetszővé. Azonosulj vele! Mindenki saját stratégiával rendelkezik. Még a legjobbaknak is van tökéletlen stratégiájuk. Keresd meg a mintákat!  Melyek a kulcs mozzanatok?
Légy mester bennük!
Aztán próbáld megújítani ezeket a folyamatokat, hogy meghaladd az eddigi példaképeidet. Végül az eredményed is meghaladja az ő sikereiket.
Kíváncsian várom, hogy mit hoz ez nálad!

Forrás: Tim Trad

Nagyon örülök, ha megosztod ezeket a sikereket, új tippet adsz, de szívesen segítek, ha megakadtál volna.
ITT tudsz elérni.

Ha máshogy csinálsz valamit és az is bejön, akkor írd meg a csoportban az ehhez a bejegyzéshez tartozó posztban. Biztos vagyok benne, hogy a többieknek is jól jön!

Annak pedig nagyon örülök, ha bekövetsz Instagramon.
Köszönöm szépen!

Isten áldjon!

Ákos

Forrás: Thrive Global

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

EZ szólt miközben írtam, szerkesztettem:

A bejegyzés trackback címe:

https://akosmikos.blog.hu/api/trackback/id/tr9213410439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása