Faliújság

Mikos Ákos blogja

Milyen hosszúak a podcast epizódok 2019-ben?

Vajon milyen hosszú egy átlagos podcast rész, ha milliós nagyságrendben vizsgáljuk meg az adatokat? A Pacific Content elemzése erre mutat rá. Itthon még nem vizsgálódtak, de egyfajta tendencia már látszik.
Gyorselemzés fogyasztóknak és gyártóknak. 

rovidebbpodcastek.png

Forrás: Photo by noor Younis on Unsplash

Dan Misiner már 2018 végén is készített egy összegzőt, akkor 10 millió podcast epizód megvizsgálásával arra próbált rájönni, hogy mi egy átlagos rész hossza. A helyes válasz itt is majdnem a 42 lett, de csak majdnem.

43 perc és 24 másodperc

Most, 2019 végén majdnem megduplázva a mintáját - több mint 600.000 műsor, majdnem 19 millió epizódját elemezve - a pontos, másodperc alapú megközelítésen túl egy érdekes tendenciára lett figyelmes:

Rövidülnek az epizódok

Ha számszerűsíteni szeretnénk, akkor a bejegyzésben rendelnek mellé egy számot is (41 perc 31 másodperc), de ebben a tendencia és például az éltalam itthon is tapasztalt irány a legérdekesebb. Na, de először maradjunk annál a ténynél, hogy majdnem két perccel rövidebbek lettek nemzetközi szinten is a podcastek.

Az átlagos hosszról

A Pacific Content elemzője a megjelenési dátum szerint listázta ki a tartalmakat és hozzájuk rendelte az epizódok hosszát. Ezt a grafikont kapta:

atlagos_hossz.png

Érdemes a grafikon jobb szélét megvizsgálni és látni, hogy erős lefelé kúszás kezdődött el valamikor 2017 számolhatóan. 
(A hirtelen ki-, illetve leugrásokat az eredményezte, hogy egyes kiadók tömegesen posztoltak rövidebb epizódokat.)

Mi látszik a kategóriákban?

Érdekes, hogy habár a nemzetközileg legfontosabb kategória felosztást adó és mutató Apple 2019-ben átvariálta a műfajainak elnevezéseit, mégis nyomon követhető egyfajta változás:

Ebből az látszik, hogy a zene irányultságú és a gaminggel foglalkozó műsorok adták a leghosszabb részeket, míg a business és oktatás fókuszú podcastek jócskán rövidültek. 

Mi a helyzet Magyaroszágon?

Pontos számadattal még nem rendelkezem, de egyfajta trendet érzékelhetünk idehaza is...egy fontos különbséggel. Amíg a Pacific Content elemzése főleg az évekkel ezelőtt elindult műsorokra épült, idehaza a 2019-ben bekövetkezett Podcast Bumm!-nak köszönhetően jórészt az új műsorokra vonatkozhat.

Eleve rövidebb részekkel kezdenek

És ezek is inkább tendálnak a 30 perc környékére, mintsem a 41 felé. Érdekes látni, hogy a klasszikusnak számító műsorok nem nagyon változtatnak a részeik hosszán, továbbra is következetesen követik a hosszabb epizódok sormintáját.
A kérdés egy mélyebb vizsgálatot érdemel. A jövőben szívesen nekiveselkednék egy hazai elemzésnek, ha van rá igényed....csak jelezd kérlek!

Írd meg kérlek, ha tetszett, hogy a podcastekről olvashattál. Minden visszajelzésnek örülök, mert még nagyon családias a légkör itthon.
Kérdésed lenne? Tedd fel nagyon nyugodtan :)

Ha pedig érdekel a podcastek alkotói oldala csatlakozz a Magyar Podcasterek csoporthoz.

KÖSZÖNÖM, HOGY ELOLVASTAD!

Forrás: Pacific Content

A bejegyzés trackback címe:

https://akosmikos.blog.hu/api/trackback/id/tr7115355482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása